Udka pieczone z ziemniakami
Udka pieczone z ziemniakami to jedno z naszych ulubionych dań z piekarnika. Jest nie tylko pyszne, ale i bardzo łatwe w przygotowaniu. Ogromny plus jest taki, że wszystko pieczemy w jednym naczyniu. Pracy jest mało, zmywania też, a efekt wyśmienity!
Udka pieczone z ziemniakami to danie, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację. Potrawa jest syta, smaczna i bardzo uniwersalna. Można ją również dowolnie modyfikować dodając inne warzywa np. paprykę, cebulę czy cukinię. Pałki kurczaka idealnie zastąpią również udka. Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne udka z kurczaka pieczone z ziemniakami i marchewką. Do przygotowania tego dania polecam użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką. Jeśli takiego nie masz, do przykrycia z powodzeniem możesz użyć folii aluminiowej.
PRZEPIS NA UDKA PIECZONE Z ZIEMNIAKAMI
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 5-6 ziemniaków
- 2 marchwie
- przyprawa do kurczaka
- papryka słodka
- przyprawa do ziemniaków
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
1. Udka umyć i osuszyć. Przyprawę do kurczaka, paprykę słodką, czosnek granulowany, sól oraz pieprz wymieszać z odrobiną oliwy tworząc marynatę. Następnie natrzeć każdy kawałek mięsa i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę by przeszło przyprawami.
2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Marchewki obrać i również pokroić w kostkę.
3. Pokrojone ziemniaki i marchewkę umieścić w misce, dodać przyprawę do ziemniaków wymieszaną z 1 łyżką oliwy i 2 łyżkami mleka. Całość wymieszać, aby warzywa oblepiły się w przyprawie.
4. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć mieszanką ziemniaków z marchewką.
5. Następnie wyłożyć zamarynowane mięso.
6. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 80 minut pod przykryciem.
7. Pod sam koniec pieczenia ściągnąć pokrywkę i włączyć funkcję termoobiegu, aby mięso delikatnie się zarumieniło.
Polecamy również sprawdzić nasz poprzedni przepis na udka pieczone na ryżu. Danie równie proste w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne!