Tradycyjne pączki

tradycyjne pączki

Pączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki nadziewane dżemem. Smaży się je na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste.

Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją świeżość na długo. Dodatek ulubionego dżemu sprawia, że smakują rewelacyjnie.

TRADYCYJNE PĄCZKI – PRZEPIS

Składniki (na ok. 40 sztuk)

  • 1 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżka spirytusu

Przygotowanie

  • Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 10 łyżkami mleka (ciepłego). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
  • Przy użyciu foremki wykrawać kółeczka i formować z nich kuleczki. Odkładać na stolnicę opruszoną mąką i przykryć ściereczką na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
  • Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć ręcznikiem papierowym.
  • Pączki nadziewać marmoladą zaraz po upieczeniu, najlepiej za pomocą szprycy lub strzykawki. Posypać cukrem pudrem.
przepis na pączki

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 46

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

jedenaście − 2 =