Tradycyjne pączki
Pączki to smaczna przekąska z ciasta drożdżowego, powstają z mąki, jajek, mleka i masła. Formowane są w spłaszczone kuleczki nadziewane dżemem. Smaży się je na głębokim tłuszczu, co sprawia, że na zewnątrz są rumiane a w środku mięciutkie i puszyste.
Poniżej zaprezentuję Wam pyszny przepis na tradycyjne pączki – puszyste, mięciutkie i mega smaczne. Pączki pięknie wyrastają i zachowują swoją świeżość na długo. Dodatek ulubionego dżemu sprawia, że smakują rewelacyjnie.
TRADYCYJNE PĄCZKI – PRZEPIS
Składniki (na ok. 40 sztuk)
- 1 kg mąki pszennej
- 100 g cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżka spirytusu
Przygotowanie
- Przygotować zaczyn: pokruszone drożdże połączyć z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki i 10 łyżkami mleka (ciepłego). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Do miski przesiać mąkę, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, roztopione masło, spirytus, żółtka, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Ciasto wymieszać drewnianą łyżką, następnie wyrabiać ręcznie przez ok. 10 minut.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm.
- Przy użyciu foremki wykrawać kółeczka i formować z nich kuleczki. Odkładać na stolnicę opruszoną mąką i przykryć ściereczką na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia.
- Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć ręcznikiem papierowym.
- Pączki nadziewać marmoladą zaraz po upieczeniu, najlepiej za pomocą szprycy lub strzykawki. Posypać cukrem pudrem.