Tradycyjne Ogórki Kiszone
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to najpopularniejsze przetwory na zimę, które przygotowywane są praktycznie w każdym domu. Oczywiście można zakupić gotowe ogórki kiszone w każdym sklepie, jednak nie smakują one tak samo, jak te, które przygotujemy sami. Wówczas wiemy, co jemy, mamy pewność, że produkty, których używamy, są dobrej jakości a ogórki ze sprawdzonego źródła.
Przepis na tradycyjne ogórki kiszone jest banalnie prosty, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania ich w swoim domu. Nawet jeśli będą to wasze pierwsze w życiu ogórki kiszone. Bez obaw, na pewno wyjdą smaczne.
Jak kisić ogórki?
Proces ten jest naprawdę bardzo łatwy. Wystarczy zaopatrzyć się w dobrej jakości ogórki. Ważne także, aby były świeże, a także niezbyt duże.
PRZEPIS NA OGÓRKI KISZONE
Składniki
- 2 kg ogórków
- 1 pęczek kopru
- ok. 20 cm korzenia chrzanu
- 1 główka czosnku
- 4 łyżki soli kamiennej
- 2 l wody
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć w zimnej wodzie.
- Korzenie chrzanu obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Czosnek podzielić na piórka, a każde z nich obrać z łupinek.
- W każdym słoiku umieścić koper, czosnek, oraz kawałek chrzanu. Następnie ułożyć ogórki, jasną stroną pionowo do góry. Można między nimi powkładać pozostały koper, czosnek, czy chrzan.
- Przygotować zalewę.
Jak przygotować zalewę do ogórków?
- Zagotować wodę z solą. Mieszać do czasu, aż sól się dokładnie rozpuści. Letnią zalewą zalać wszystkie słoiki z ogórkami. Powinna ona zakryć wszystkie ogórki.
- Słoiki z ogórkami mocno zakręcić i odstawić w zaciemnione miejsce na kilka dni.
- Po upływie kilku dni przenieść do piwnicy.