Tarta borówkowa

tarta z borówkami

Tarta borówkowa to smaczne i orzeźwiające ciasto, które warto przygotować na specjalne okazje, ponieważ nie tylko ucieszy gości smakiem, ale i wyglądem. U mnie w domu uwielbiamy tarty, bo są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu, bo są pyszne! Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę z borówkami, który zachwyci każde podniebienie.

PRZEPIS NA TARTĘ Z BORÓWKAMI

Składniki

Ciasto:
(na formę o średnicy 28 cm)

  • mąka pszenna – 1,5 szklanki
  • cukier puder – 1/3 szklanki
  • żółtka – 3 sztuki
  • masło – 70g
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Masa serowa:

  • twaróg z wiaderka – 500g
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cukier waniliowy – 1 łyżka
  • cukier puder – 5 łyżek

Warstwa owocowa:

  • borówki – 200g
  • cukier puder – 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka

Wykonanie

1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.

3. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 C (grzanie góra-dół).

4. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy.

5. Na podpieczone ciasto wylewamy naszą masę serową. Borówki mieszamy z cukrem pudrem, mąką i układamy na masie serowej.

6. Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.

przepis na tartę z borówkami

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 − piętnaście =