Tarta borówkowa
Tarta borówkowa to smaczne i orzeźwiające ciasto, które warto przygotować na specjalne okazje, ponieważ nie tylko ucieszy gości smakiem, ale i wyglądem. U mnie w domu uwielbiamy tarty, bo są szybkie w przygotowaniu i równie szybko znikają ze stołu, bo są pyszne! Zapraszam do wypróbowania przepisu na tartę z borówkami, który zachwyci każde podniebienie.
PRZEPIS NA TARTĘ Z BORÓWKAMI
Składniki
Ciasto:
(na formę o średnicy 28 cm)
- mąka pszenna – 1,5 szklanki
- cukier puder – 1/3 szklanki
- żółtka – 3 sztuki
- masło – 70g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Masa serowa:
- twaróg z wiaderka – 500g
- jajka – 2 sztuki
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- cukier waniliowy – 1 łyżka
- cukier puder – 5 łyżek
Warstwa owocowa:
- borówki – 200g
- cukier puder – 1 łyżka
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
Wykonanie
1. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód formy, a następnie nakłuwamy je widelcem.
3. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 C (grzanie góra-dół).
4. Ser miksujemy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i mąką. Następnie dodajemy jajka i ponownie miksujemy.
5. Na podpieczone ciasto wylewamy naszą masę serową. Borówki mieszamy z cukrem pudrem, mąką i układamy na masie serowej.
6. Gotowe ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach.