Szybkie i tanie ciasto marchewkowe

Dla niektórych osób pomysł dodania marchewki do deseru może brzmieć dziwnie, a jednak wystarczy jeden kęs, żeby się w nim zakochać. Zapraszam na dzisiejszy przepis na szybkie ciasto marchewkowe, które zaskoczy niejedno podniebienie. To wilgotne i aromatyczne ciasto doskonale sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.
Ciasto marchewkowe to wypiek, który łączy prostotę wykonania z niezwykłym smakiem. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu ciast, gwarantuję, że to ciasto uda się każdemu. Co więcej, ciasto po upieczeniu długo zachowuje świeżość, należy jednak pamiętać, aby przechowywać je pod przykryciem.
Dlaczego warto upiec ciasto marchewkowe?
– to wypiek, który nie wymaga cukierniczego doświadczenia
– smakuje obłędnie, pięknie pachnie i zawsze się udaje
– idealnie nadaje się na rodzinne spotkania, święta, czy po prostu jako dodatek do kawy
Polecamy również sprawdzić nasz wcześniejszy przepis na ciasto marchewkowe z kajmakiem, które jest również przepyszne!
SZYBKIE I TANIE CIASTO MARCHEWKOWE PRZEPIS
Czas przygotowania: 10 min | Czas pieczenia: 50-55 min
Składniki
- 320 g mąki pszennej
- 3 marchewki
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
Przygotowanie
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać suche składniki.
- Do osobnej miski wbić jajka i wlać olej. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dodać do pozostałych składników i ponownie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
- Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i wstawić ciasto. Piec 50-55 minut do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu i ostygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.

