Szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na szybkie ciasto z jabłkami i kruszonką, to dobrze trafiliście. Ciasto jest puszyste, wilgotne i bardzo proste do zrobienia.
Ten sprawdzony i tradycyjny przepis na ciasto z jabłkami i kruszonką jest ze mną od lat. Ciasto zawsze pięknie wyrasta i smakuje wyśmienicie. Idealnie sprawdzi się jako słodka przekąska w ciągu dnia, czy dodatek do popołudniowej kawy. Zapraszam na przepis!
SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ – PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 70 g masła
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
Jabłka
- 1 kg jabłek
- ½ łyżeczki cynamonu
Wykonanie
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i całość razem ubijać przez 10 minut.
- Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
- Kilogram jabłek obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę, poprószyć cynamonem i wymieszać.
- Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą.
- Gotowe ciasto przełożyć do blaszki 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, umieścić na niej jabłka z cynamonem. Całość posypać kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez 50-60 min.