Świąteczny keks z bakaliami
Keks z bakaliami to doskonały wypiek na święta. Ładnie i apetycznie wygląda, naładowany bakaliami wybornie smakuje i pięknie pachnie. Całość dopełnia polewą z białej czekolady, która idealnie komponuje się z keksem.
Przepis na świąteczny keks z bakaliami jest bardzo łatwy i dość szybki. Nie ma tu skomplikowanych składników, a wszystko, co potrzebne do jego przygotowania jest niedrogie i łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Jeśli szukacie pomysłu na fajne świąteczne ciasto, które zachwyci gości i rodzinę, keks z bakaliami będzie idealnym wyborem.
ŚWIĄTECZNY KEKS Z BAKALIAMI PRZEPIS
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 5 jajek
- 200 g masła
- 180 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 250 g ulubionych bakalii
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie
1. Miękkie masło, cukier oraz żółtka utrzeć na jasną i puszystą masę.
2. Białka umieścić w osobnej misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Ubite białka przełożyć do masy jajecznej i wymieszać.
3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Dodać dowolne bakalie i wymieszać. Dodawać partiami do masy, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
4. Keksówkę o wymiarach 30×11 cm wyścielić papierem do pieczenia i przełożyć masę.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
6. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej i polać ciasto.