Surówka z łodygi brokuła i jabłka
Bohaterem dzisiejszego przepisu jest łodyga brokuła, która w większości przypadków ląduje w koszu. Jak się jednak okazuje, łodyga brokuła ma smak podobny do kalarepy i zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Więc następnym razem, zamiast się jej pozbywać, wykorzystaj ją do przygotowania pysznej surówki! Oto przepis na surówkę z łodygi brokuła i jabłka, która smakuje rewelacyjnie i jest bardzo łatwa w przygotowaniu.
SURÓWKA Z ŁODYGI BROKUŁA I JABŁKA PRZEPIS
Składniki
- łodyga z brokuła
- 1 jabłko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Łodygę brokuła obieramy z twardej skóry i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Jabłko obieramy i również ścieramy na tarce. Skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy do brokuła.
- Następnie dodajemy majonez i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu do smaku.
- Całość mieszamy i podajemy od razu po przygotowaniu.