Surówka grillowa

Surówka grillowa

Surówka grillowa to świetny dodatek do dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Surówka w swoim składzie zawiera młodą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulkę oraz selera. W połączeniu z odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością podkręci smak każdego dania.

Niestety surówkę możemy przygotować głównie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Owszem z tej starszej kapusty również można ją przygotować, ale moim zdaniem młoda kapusta smakuje dużo lepiej. Jest delikatniejsza w smaku, miększa i po prostu smaczniejsza.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę grillową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Skosztujcie, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis.

SURÓWKA GRILLOWA – PRZEPIS

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • pęczek szczypiorku

Wykonanie

  • Młodą kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Przekładamy do większego garnka, zasalamy 1/3 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Selera kroimy w paseczki, cebulę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy.
  • Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny.
  • Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Surówka grillowa przepis
Surówka grillowa przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

cztery × 5 =