Surówka grillowa
Surówka grillowa to świetny dodatek do dań i przekąsek z grilla i nie tylko. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do obiadu. Surówka w swoim składzie zawiera młodą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulkę oraz selera. W połączeniu z odrobiną majonezu i jogurtu naturalnego smakuje naprawdę rewelacyjnie. Z pewnością podkręci smak każdego dania.
Niestety surówkę możemy przygotować głównie w sezonie wiosenno-letnim, kiedy mamy dostęp do młodej kapusty. Owszem z tej starszej kapusty również można ją przygotować, ale moim zdaniem młoda kapusta smakuje dużo lepiej. Jest delikatniejsza w smaku, miększa i po prostu smaczniejsza.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną surówkę grillową, którą zaprezentuję Wam w dzisiejszym wpisie. Skosztujcie, bo naprawdę warto. Zapraszam na przepis.
SURÓWKA GRILLOWA – PRZEPIS
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Wykonanie
- Młodą kapustę drobno siekamy za pomocą noża lub mandoliny. Przekładamy do większego garnka, zasalamy 1/3 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
- Jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Selera kroimy w paseczki, cebulę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy.
- Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny.
- Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy sos, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.