Pączki serowe

Pączki serowe

Delikatne, puszyste i bardzo łatwe w przygotowaniu pączki serowe. Świetnie się sprawdzą, kiedy mamy ochotę na małe co nieco lub w przypadku niezapowiedzianych gości. Pączki serowe można przygotować w zaledwie 20 minut. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie, lecz zaraz po połączeniu składników możemy brać się za smażenie.

Do przygotowania pączków serowych potrzeba nam kilku prostych składników. Większość z nich z pewnością posiadacie w swojej lodówce, a pozostałe zakupicie w każdym sklepie.

Poniżej zaprezentuję Wam mój ulubiony przepis na pyszne pączki serowe. Jestem pewna, że posmakują każdemu z Was.

PRZEPIS NA PĄCZKI SEROWE

Składniki

  • 100 g gęstej śmietany 12%
  • 250 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 cukier wanilinowy
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Wykonanie

  • Do miski przekładamy twaróg, dodajemy śmietanę, cukier, cukier wanilinowy oraz żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę oraz sodę, również mieszamy. Powstałą masę wykładamy na posypaną mąką stolnice i wyrabiamy ciasto.
  • Z powstałego ciasta odrywamy po kawałku i za pomocą dłoni formujemy kulki. Ciasto może być nieco lepiące, dlatego przed formowaniem należy oprószyć ręce mąką, bądź natłuścić olejem.
  • Do rondla wlewamy olej, rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Pączki serowe wykładamy na rozgrzany olej partiami i smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Gotowe pączki przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Następnie posypujemy je cukrem pudrem.
Pączki serowe

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

18 − 2 =