Sos tzatziki
Sos tzatziki (cacyki, tzadziki, dzadzyki) to popularny sos grecki na bazie jogurtu z ogórkiem i czosnkiem. Świetny dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs, lub surowych warzyw. Doskonale smakuje także tak po prostu, na przystawkę razem z chlebkiem pita.
Przepis na tzatziki jest bardzo prosty, więc warto robić ten sos w domu. Wystarczy jogurt grecki, ogórek, czosnek, przyprawy i gotowe! Najlepiej smakuje mocno schłodzony. Zapraszam do wypróbowania naszego prostego przepisu na domowy sos tzatziki, którego nie może zabraknąć na żadnym grillu ani przyjęciu w ogrodzie.
PRZEPIS NA SOS TZATZIKI
Składniki
- 500 ml jogurtu greckiego
- 300 g ogórków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ogórki umyć i obrać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek drobno posiekać.
2. Jogurt grecki wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3. Przygotowane składniki przełożyć do miseczki, dodać łyżkę oliwy i całość dokładnie wymieszać.
4. Gotowy sos tzatziki odstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.