Sos tysiąca wysp
Sos tysiąca wysp to aksamitny i smaczny sos o delikatnej łososiowo-różowej barwie. Doskonały jako dodatek do sałatek, zapiekanek, tortilli, kebaba, hot dogów, hamburgerów czy nawet frytek i innych przekąsek.
Przepis na domowy sos tysiąca wysp jest bardzo prosty i szybki. Wykonasz go w kilka chwil ze składników, które każdy zazwyczaj ma w swojej kuchni. Sos tysiąca wysp można kupić gotowy, jednak ten przygotowany w domu jest o wiele lepszy, ponieważ nie zawiera dodatkowych wspomagaczy. Jak zrobić sos tysiąca wysp? Zapraszam na przepis.
SOS TYSIĄCA WYSP PRZEPIS
Składniki
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki majonezu
- 2 mniejsze ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Ogórki oraz cebulkę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Składniki przełożyć do miseczki, dodać ketchup, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód i ocet winny. Całość doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać do połączenia.
4. Gotowy sos wstawić do lodówki na 30 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły.