Śmietanowiec z musem porzeczkowym
Śmietanowiec z musem porzeczkowym to pomysł na pyszne ciasto, które łączy w sosie delikatność i wyrazisty smak. To idealny deser na każdą okazję. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady i musu porzeczkowego smakuje naprawdę świetnie. Ciasto śmietanowiec z musem to super pomysł na święta, a także każdą inną okazję w ciągu roku!
ŚMIETANOWIEC Z MUSEM PORZECZKOWYM
Składniki
BISZKOPT
- 5 jajek rozmiar L
- 160 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM ŚMIETANKOWY
- 500 ml śmietanki kremówki
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
MUS PORZECZKOWY
- 1 galaretka o smaku jagodowym
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
- 1 łyżeczka żelatyny
- 125 ml gorącej wody
Wykonanie
- Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ubijać do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20 minut, grzanie góra-dół. Odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty.
- Dżem porzeczkowy zblendować. Galaretkę i żelatynę razem rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Dodać do musu z dżemu porzeczkowego i wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus przełożyć na jeden blat biszkopta, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
- Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i wymieszać.
- Połowę przygotowanego kremu wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem.