Śmietanowiec z musem porzeczkowym

Śmietanowiec z musem porzeczkowym

Śmietanowiec z musem porzeczkowym to pomysł na pyszne ciasto, które łączy w sosie delikatność i wyrazisty smak. To idealny deser na każdą okazję. Połączenie puszystego biszkopta z delikatnym kremem śmietankowym z dodatkiem białej czekolady i musu porzeczkowego smakuje naprawdę świetnie. Ciasto śmietanowiec z musem to super pomysł na święta, a także każdą inną okazję w ciągu roku!

ŚMIETANOWIEC Z MUSEM PORZECZKOWYM

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek rozmiar L
  • 160 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli


KREM ŚMIETANKOWY

  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

MUS PORZECZKOWY

  • 1 galaretka o smaku jagodowym
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (280g)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 125 ml gorącej wody

Wykonanie

  1. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli na puszystą pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier, ubijać do uzyskania puszystej i szklistej masy. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, jedno po drugim. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie przemieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 24×24 cm, wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez 20 minut, grzanie góra-dół. Odstawić do przestygnięcia i podzielić na dwa blaty.

  2. Dżem porzeczkowy zblendować. Galaretkę i żelatynę razem rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestygnięcia. Dodać do musu z dżemu porzeczkowego i wymieszać. Całość odstawić do lekkiego stężenia. Tężejący mus przełożyć na jeden blat biszkopta, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  3. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i wymieszać.

  4. Połowę przygotowanego kremu wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkopta a na nim rozprowadzić pozostały krem.
Śmietanowiec z musem porzeczkowym przepis
Przepis na ciasto śmietanowiec z musem porzeczkowym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 73

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście + trzynaście =