Słodkie czekoladowe bułeczki
Cudowne w smaku, słodkie bułeczki czekoladowe. Z kawałkami gorzkiej czekolady. Idealnie na śniadanie, przekąskę do pracy czy piknik.
Słodkie bułeczki czekoladowe są bardzo szybkie w przygotowaniu i robi się je bardzo łatwo. Do ich wykonania potrzebna Wam będą podstawowe składniki, które większość z Was z pewnością posiada w swojej kuchni. Kto ma ochotę skosztować? Zapraszam na przepis!
SŁODKIE BUŁECZKI CZEKOLADOWE – PRZEPIS
Składniki
- 500 g mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g czekolady gorzkiej
- 7 g drożdży instant
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko do posmarowania
Wykonanie
- Gorzką czekoladę pokroić w kosteczkę.
- Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę by ciasto ładnie wyrosło.
- Ciasto rozdzielić na 12 części i uformować na kształt bułeczki. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
- Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez ok. 18-20 minut.