Śledzie po węgiersku
Śledzie po węgiersku to szybka i smaczna w przygotowaniu przekąska. Jednak by ich smak był wyrazisty, należy je przygotować minimum dzień wcześniej, by miały czas się przegryźć.
Przepis na śledzie po węgiersku jest niesamowicie prosty, a sama przekąska szybka do zrobienia. Filety śledziowe zanudzone w aromatycznym sosie to idealna przystawka na święta, a także domowe imprezy czy rodzinne spotkania. Zapraszam do wypróbowania przepisu.
ŚLEDZIE PO WĘGIERSKU PRZEPIS
Składniki
- 5 płatów śledziowych a’la matias
- 1 cebula
- 300 g papryki marynowanej
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki octu
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę, co jakiś czas ją zmieniając, minimum 3 razy. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki o szerokości ok. 1 cm.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki.
- Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulę, Dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut, aż zmniejszą swoją objętość. Kolejno dorzucamy pokrojoną paprykę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
- Do przygotowanego sosu dodajemy pokrojone śledzie i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.