Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku

Śledzie po węgiersku to szybka i smaczna w przygotowaniu przekąska. Jednak by ich smak był wyrazisty, należy je przygotować minimum dzień wcześniej, by miały czas się przegryźć. 

Przepis na śledzie po węgiersku jest niesamowicie prosty, a sama przekąska szybka do zrobienia. Filety śledziowe zanudzone w aromatycznym sosie to idealna przystawka na święta, a także domowe imprezy czy rodzinne spotkania. Zapraszam do wypróbowania przepisu. 

ŚLEDZIE PO WĘGIERSKU PRZEPIS

Składniki

  • 5 płatów śledziowych a’la matias
  • 1 cebula
  • 300 g papryki marynowanej
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki octu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

  • Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę, co jakiś czas ją zmieniając, minimum 3 razy. Następnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i kroimy na kawałki o szerokości ok. 1 cm.
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka, paprykę odsączamy z zalewy i kroimy w paseczki.
  • Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim cebulę, Dodajemy pieczarki i dusimy przez kilka minut, aż zmniejszą swoją objętość. Kolejno dorzucamy pokrojoną paprykę, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
  • Do przygotowanego sosu dodajemy pokrojone śledzie i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na całą noc.
Śledzie po węgiersku
Śledzie po węgiersku

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 1 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × trzy =