Sernik ze śliwkami pod kruszonką

Sernik ze śliwkami pod kruszonką

Sernik ze śliwkami pod kruszonką to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pyszna serowa masa w połączeniu z soczystymi śliwkami i kruszonką tworzy niesamowity smak, który na długo zapada w pamięć.

Przepis na sernik ze śliwkami pod kruszonką jest dość prosty, a składniki można dostać w każdym sklepie spożywczym. Ten wykwintny sernik to idealne ciasto na wyjątkowe okazje, jak i bez okazji. Doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.

SERNIK ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ PRZEPIS

Składniki

Spód

  • 60 g roztopionego masła
  • 200 g ciasteczek zbożowych

Masa serowa

  • 0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego
  • 0,5 kg sera z wiaderka
  • 3 jajka
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
  • 300 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka skórki z cytryny

Kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 70 g cukru

Przygotowanie

  1. Spód: Ciasteczka mielimy na pył w blenderze. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.

  2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach na okruchy.

  3. Masa serowa: Do miski przekładamy dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, jogurt, proszek budyniowy, skórkę z cytryny, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy mikserem do połączenia. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.

  4. Śliwki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Wyciągamy pestki i układamy na masie serowej. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.

  5. Sernik pieczemy przez 75 minut w 160 stopniach. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Sernik ze śliwkami pod kruszonką przepis
Przepis na sernik ze śliwkami pod kruszonką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 25

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem + 6 =