Sernik ze śliwkami pod kruszonką
Sernik ze śliwkami pod kruszonką to wypiek, obok którego nie da się przejść obojętnie. Pyszna serowa masa w połączeniu z soczystymi śliwkami i kruszonką tworzy niesamowity smak, który na długo zapada w pamięć.
Przepis na sernik ze śliwkami pod kruszonką jest dość prosty, a składniki można dostać w każdym sklepie spożywczym. Ten wykwintny sernik to idealne ciasto na wyjątkowe okazje, jak i bez okazji. Doskonale sprawdzi się na deser do popołudniowej kawy czy herbaty.
SERNIK ZE ŚLIWKAMI POD KRUSZONKĄ PRZEPIS
Składniki
Spód
- 60 g roztopionego masła
- 200 g ciasteczek zbożowych
Masa serowa
- 0,5 kg zmielonego twarogu półtłustego
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 1 niepełna szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 300 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka skórki z cytryny
Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 90 g masła
- 70 g cukru
Przygotowanie
- Spód: Ciasteczka mielimy na pył w blenderze. Dodajemy roztopione masło i mieszamy. Wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyścieloną papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
- Kruszonka: Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą i rozcieramy w palcach na okruchy.
- Masa serowa: Do miski przekładamy dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, ser z wiaderka, jogurt, proszek budyniowy, skórkę z cytryny, cukier i cukier wanilinowy. Całość miksujemy mikserem do połączenia. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy jajka. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód.
- Śliwki myjemy, osuszamy i przecinamy na pół. Wyciągamy pestki i układamy na masie serowej. Całość posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką.
- Sernik pieczemy przez 75 minut w 160 stopniach. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.