Sernik z polewą kawową
Dziś zapraszam wszystkich na wyjątkowy sernik z polewą kawową. Wyśmienita propozycja dla osób kochających kawę i nie tylko. Sernik jest bardzo aksamitny w smaku, natomiast polewa kawowa nadaje mu wyjątkowego aromatu.
Przepis na sernik z polewą kawową jest bardzo prosty i z łatwością każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Wystarczy zaopatrzyć się w potrzebne składniki i postępować według wskazówek. Gorąco polecam wypróbować!
SERNIK Z POLEWĄ KAWOWĄ PRZEPIS
Składniki
Spód
- 200 g ciasteczek owsianych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa
- 0,5 kg sera z wiaderka
- 0,5 kg twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 6 jajek (temperatura pokojowa)
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Polewa kawowa
- 30 ml likieru kawowego
- 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1 czubata łyżeczka żelatyny + 20 ml wody
Przygotowanie
1. Ciasteczka owsiane miksujemy w blenderze na drobny pył i łączymy z roztopionym masłem.
2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przesypujemy rozdrobione ciasteczka. Ugniatamy dokładnie łyżką i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 10 minut.
3. Do misy miksera przekładamy ser z wiaderka, twaróg półtłusty trzykrotnie zmielony, mascarpone, cukier oraz mąkę. Całość miksujemy na niewielkich obrotach do połączenia składników.
4. Następnie cały czas miksując, stopniowo dodajemy po jednym jajku.
5. Na koniec wlewamy śmietankę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksujemy do połączenia.
6. Masę serową przelewamy na podpieczony spód i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut.
Polewa kawowa:
- Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i mieszamy do rozpuszczenia.
- Śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku. Wsypujemy kawę i mieszamy do rozpuszczenia. Następnie wlewamy żelatynę i całość energicznie mieszamy. Kolejno dodajemy pokrojoną czekoladę. Całość mieszamy do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Na koniec wlewamy likier kawowy. Polewę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Przestudzony sernik polewamy przygotowaną polewą i całość wstawiamy do lodówki do schłodzenia.