Sernik z malinami
Tym razem coś dla miłośników serników – pyszny sernik z malinami na spodzie ciasteczkowym. Bardzo prosty do zrobienia, lekki i pyszny.
Ten sernik z malinami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Dodatek zblendowanych malin sprawia, że sernik jest lekki i orzeźwiający. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie jako dodatek do filiżanki kawy w letnie popołudnie. Zapraszam na przepis!
SERNIK Z MALINAMI – PRZEPIS
Składniki
SPÓD CIASTECZKOWY
- 150 g herbatników
- 50 g masła
MASA SEROWA
- 3 jajka rozmiar L
- 500 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 140 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 3 łyżki mąki
MUS MALINOWY
- 300 g malin
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 80 ml wody
Wykonanie
- Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy.
- Tortownicę o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy ciasteczka z masłem i dokładnie wklepujemy w dno tortownicy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy przez 12 minut.
- Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do miski i miksujemy do połączenia składników. Gotową masę przekładamy na przestygnięty spód i ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 50 minut. Pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Maliny blendujemy na mus, wlewamy do nich przestygniętą żelatynę i mieszamy.
- Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę przekładamy do musu malinowego i delikatnie mieszamy.
- Tężejący mus malinowy przekładamy na przestygnięty sernik. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.