Sernik z jabłkami
Delikatny, słodki i bardzo smaczny sernik z jabłkami i kruszonką to bardzo pyszny deser, który z pewnością zachwyci Wasze podniebienia. Idealnie sprawdzi się na święta, a także inne różnego rodzaju uroczystości.
Przepis na sernik jest bardzo łatwy a efekt zachwycający. Poniżej zaprezentuje Wam przepis, który z pewnością przypadnie Wam do gustu. Połączenie sera z pysznymi jabłkami to idealny pomysł. Taki deser to prawdziwy raj dla podniebienia. Zapraszam na przepis.
PRZEPIS NA SERNIK Z JABŁKAMI
Składniki
Masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 1 kg twarogu półtłustego
- 300 g cukru
- 6 jaj
- budyń waniliowy – sam proszek
Kruszonka
- 160 g mąki
- 3 łyżki cukru
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 70 g masła
- łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo
- 600 g jabłek
- łyżeczka cynamonu
- cukier – ilość zależy od słodkości jabłek
- 3 łyżki kaszy manny
Wykonanie
- Ze składników na kruszonkę zagnieść ciasto, uformować kulkę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić na patelni, dodać cynamon i cukier. Lekko poddusić. Zdjąć z palnika, pozostawić do ostygnięcia. Dodać 1 łyżkę kaszy manny, wymieszać.
- Twaróg przepuścić przez maszynkę.
- Całe jajka ubić. Stopniowo dodawać cukier ciągle ubijając. Dodać ser, budyń. Gotową masę umieścisz w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Na masie rozsypywać 2 łyżki kaszy manny (wpije nadmiar wody, które puszczą jabłka podczas pieczenia). Następnie umieścić podduszone jabłka.
- Na wierzch umieścić kruszonkę startą na tarce o dużych oczkach.
- Piec w 180 stopniach przez godzinę.
Dwa ukochane ciasta w jednym. Pycha!