Sernik z 5 składników
Przepis na sernik z 5 składników! Ser z wiaderka, jajka, budyń, mleko skondensowane i szczypta soli. Nie potrzebujesz nic więcej, aby zrobić ten przepyszny sernik!
Sernik to ulubiony deser większości z nas. Doceniamy go za delikatny smak, przyjemną konsystencję i niepowtarzalny aromat. Przygotowujemy go na różne okazje i imprezy. Jest wyśmienity w smaku i ładnie prezentuje się na stole. W dzisiejszym wpisie przepis na szybki sernik, który przygotujecie z zaledwie 5 składników. Prosty, nieskomplikowany, a jednocześnie smaczny i aksamitny.
SERNIK Z 5 SKŁADNIKÓW PRZEPIS
Składniki
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 5 jajek (rozmiar M)
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 530 g mleka skondensowanego słodzonego
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. W osobnej misce umieszczamy twaróg z wiaderka, żółtka, budynie i mleko skondensowane. Krótko miksujemy do połączenia.
3. Do masy serowej przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką.
4. Formę o wymiarach 24×24 wyścielamy papierem do pieczenia. Spryskujemy tłuszczem i przelewamy naszą masę serową.
5. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. przez 40 minut (grzanie góra-dół). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy kolejne 40 minut.
6. Po upieczeniu ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez pół godziny.
Czy to mleko skondensowane trzeba wcześniej ugotować?
Nie trzeba 🙂