Sernik który nie opada

Sernik który nie opada

Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków. Chyba każdy miał okazję nie raz jeść domowy serniczek. Bardzo częstym problemem podczas pieczenia sernika jest to, że opada. Wówczas zniechęca nas to do kolejnych wypieków.

W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny przepis na sernik, który nie pęka i nie opada. Dodatkowo jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Jest bardzo delikatny, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA SERNIK KTÓRY NIE OPADA

Składniki

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 6 jaj
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 12 herbatników

* szklanka o pojemności 250 ml

Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

  1. Białka oddzielamy od żółtek.

  2. Ser z wiaderka przekładamy do większej miski, dodajemy do niego żółtka, proszek budyniowy, cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku oraz sok z cytryny.

  3. Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę.

  4. Do białek, ciągle ubijając na małych obrotach stopniowo dodajemy masę serową oraz powoli wlewamy mleko. Całość miksujemy do połączenia składników.

  5. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasno układamy na niej herbatniki.

  6. Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę serową.

  7. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.

  8. Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku.
Sernik który nie opada przepis
przepis na sernik który nie opada

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.3 / 5. Oddanych głosów: 221

Komentarze do “Sernik który nie opada”

      1. Dziekuje! A mam jeszcze pytanie odnosnie gramatury. W przepisoe są podane szklankk, moze Pani podac to w gramach?

        1. Proszę panią wystarczy czarna szklanka z uchem (taka dumna w kolorze), akurat w kuchni mam taką i nie powiem że nie ale tylko nią odmierzam składniki.

  1. A jeżeli mój piekarnik piecze tylko na termo.to też mogę upić ten sernik?Proszę o wskazöwki dotyczące pieczenia i temperatury oraz czasu.Pozdrawiam.

  2. Rzeczywiście jest pyszny też piekłam, tylko nie wiem jak zrobić żeby herbatniki nie wypływały. Jakieś rady?

  3. Witam rozumiem , że mleko w proszku wsypuję do masy serowej , nie rozpuszczam już
    w wodzie ?

  4. Bardzo dobry przepis, robiąc go zgodnie z procedurą na pewno wyjdzie. Mnie wyszedł śliczny i dobry. Pozdrawiam Baśka

  5. W składnikach jest mleko i mleko w proszku. W przepisie jest tylko mleko w proszku. Co więc z tym drugim mlekiem?

      1. Ta pani co pyta yo ma racje .. Nic o mleku w proszku nie jest napisane tylko w składnikach jest podany

  6. Ale ludzie umieją czytać ze zrozumieniem. Wszystko jest super i dokładnie opisane.
    Muszę zrobić ten sernik. Jeszcze nie słyszałam żeby dodawać mleko w proszku.

  7. Ale piękny sernik ,właśnie szukam przepisu i ten od razu wpadł mi w oko, dziś go robię, jak wyjdzie dam znać.

  8. Rozumiem, że masa serowa jest płynna gdy się wylewa na blachę? Czy można w takim razie dodać rodzynki, bo u mnie w serniku musza być rodzynki?

  9. A jeśli chodzi i wymiar blaszki to muszą być te wymiary co Pani napisała czy to nie ma różnicy ?

  10. Dziękuję bardzo za przepis.
    Sernik wyszedł przepyszny i nie opadł
    Robiłam zgodnie z przepisem.

  11. Sernik rewelacja,robiłam już kilka razy i super . W końcu mam super przepis który mi wychodzi . Ja daję pół szklanki mleka nie ma problemu z herbatnikami i również jest pyszny . Dziękuję bardzo za super przepis .

  12. Witam a czy zamiast cytryny mogę dodać olejek migdałowy bo umnie ten smak robi furorę w serniku i makowcu czy do tego musi być cytryna też??

  13. Co za ciacho 🥳Pyszneeeee!! Polecam, wyszło rewelacyjnie, osobiście wolę z nutą pomarańczowego smaku, więc dodałam olejek pomaranczowy🤗Miłośnicy sernika nie zawiodą się gdyż jest obłędnie pyszny!! Dziękuję za przepis 😁

  14. Dziękuję za tak wspaniały przepis, dziś piekłam czwarty raz i każde wychodzi wspaniały. Pozdrawiam

  15. Robię go już 8 raz. Pyszny jest. Polecam herbatniki wielozbożowe z Biedronki … Te z czekoladą.. i na górę serniczka polewę czekoladową.. i stosuje erytrytol. Nie ma różnicy w smaku.
    Polecam

  16. Tak się zastanawiam czy tego cukru nie jest mało dodając go tylko do białek pół szklanki?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × 2 =