Sernik który nie opada
Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków. Chyba każdy miał okazję nie raz jeść domowy serniczek. Bardzo częstym problemem podczas pieczenia sernika jest to, że opada. Wówczas zniechęca nas to do kolejnych wypieków.
W tym wpisie zaprezentuję Wam pyszny przepis na sernik, który nie pęka i nie opada. Dodatkowo jest on bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a smakuje naprawdę świetnie. Jest bardzo delikatny, wilgotny, wręcz rozpływa się w ustach. Jestem pewna, że i Wam posmakuje. Zapraszam na przepis!
PRZEPIS NA SERNIK KTÓRY NIE OPADA
Składniki
- 1 kg sera z wiaderka
- 2 budynie śmietankowe
- 6 jaj
- 1 cukier wanilinowy
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka w proszku
- 3/4 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- 12 herbatników
* szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Ser z wiaderka przekładamy do większej miski, dodajemy do niego żółtka, proszek budyniowy, cukier wanilinowy. Całość mieszamy za pomocą miksera. Kolejno stopniowo wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku oraz sok z cytryny.
- Białka ubijamy z dodatkiem cukru na sztywną pianę.
- Do białek, ciągle ubijając na małych obrotach stopniowo dodajemy masę serową oraz powoli wlewamy mleko. Całość miksujemy do połączenia składników.
- Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie ciasno układamy na niej herbatniki.
- Na herbatniki wykładamy przygotowaną masę serową.
- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut, grzanie góra-dół.
- Po upływie czasu, wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik w piekarniku.
Czy zamiast oleju moze byc oliwa z oliwek?
Oczywiście 🙂
Dziekuje! A mam jeszcze pytanie odnosnie gramatury. W przepisoe są podane szklankk, moze Pani podac to w gramach?
Proszę panią wystarczy czarna szklanka z uchem (taka dumna w kolorze), akurat w kuchni mam taką i nie powiem że nie ale tylko nią odmierzam składniki.
Super przepis , dziś upiekłam już drugi raz .
A jeżeli mój piekarnik piecze tylko na termo.to też mogę upić ten sernik?Proszę o wskazöwki dotyczące pieczenia i temperatury oraz czasu.Pozdrawiam.
Niestety nie próbowałam. Piekłam góra-dół tak jak jest napisane w przepisie 🙂
A proszek do pieczenia nie daje się
Proszku do pieczenia nie dajemy.
Boje się że brak proszku do pieczenia czy bez niego wyrośnie?
tak wyrośnie, bez obaw 🙂
Czy białka z cukrem , czy najpierw ubijamy pianę a potem dodajemy
cukier?
Białka z cukrem 🙂
Rzeczywiście jest pyszny też piekłam, tylko nie wiem jak zrobić żeby herbatniki nie wypływały. Jakieś rady?
Herbatniki muszą być ciasno ułożone i nie powinny wypłynąć 🙂
Tez mialam z tym problem. Teraz wlewam masę serowa powoli i nie wypływają do gory.
Witam rozumiem , że mleko w proszku wsypuję do masy serowej , nie rozpuszczam już
w wodzie ?
Dokładnie tak, mleko wsypujemy odrazu do masy.
Przepis rewelacja. Pierwszy raz sernik mi nie opadł a smak obłędny. Polecam 😃
Świetny serniczek, chyba się skuszę!
Witam,
Budyń ma być bez cukru i jaka ma być jego gramatura?
budynie bez cukru, 2x40g
na pewno zrobię
Jaki ser z wiaderka najlepiej wybrać ?
Ja zazwyczaj używam sera President w niebieskim wiaderku.
Na jaką blachę są proporcję?
Jest napisane w instrukcji – 24×24 cm 🙂
Bardzo dobry przepis, robiąc go zgodnie z procedurą na pewno wyjdzie. Mnie wyszedł śliczny i dobry. Pozdrawiam Baśka
Szklanka jakiego mleka w proszku?
Ja używam niebieskiego 🙂
W składnikach jest mleko i mleko w proszku. W przepisie jest tylko mleko w proszku. Co więc z tym drugim mlekiem?
W 2 podpunkcie jest napisane kiedy dodać mleko w proszku, a w 3 podpunkcie jest napisane kiedy dodać mleko 🙂
Ta pani co pyta yo ma racje .. Nic o mleku w proszku nie jest napisane tylko w składnikach jest podany
Jest napisane w drugim punkcie „Kolejno stopniowo wlewamy olej, dodajemy mleko w proszku oraz sok z cytryny. „
Ale ludzie umieją czytać ze zrozumieniem. Wszystko jest super i dokładnie opisane.
Muszę zrobić ten sernik. Jeszcze nie słyszałam żeby dodawać mleko w proszku.
Robię go już 4 raz. I zawsze wychodzi. Super przepis
A czy można zrobić ten sernik bez herbatnków?
Oczywiście 🙂
A jaki olej dodać?
dowolny 🙂
Ale piękny sernik ,właśnie szukam przepisu i ten od razu wpadł mi w oko, dziś go robię, jak wyjdzie dam znać.
Rozumiem, że masa serowa jest płynna gdy się wylewa na blachę? Czy można w takim razie dodać rodzynki, bo u mnie w serniku musza być rodzynki?
Taka masa będzie płynna i jak najbardziej można dodać rodzynki 🙂
Super!!! Dziękuję, na pewno wypróbuję 🙂 Wesołych Świąt
A jeśli chodzi i wymiar blaszki to muszą być te wymiary co Pani napisała czy to nie ma różnicy ?
Zawsze robię w takiej jak w przepisie 🙂
A czy można herbatniki zastąpić kruchym ciastem
Jasne 🙂
Witam
Czy zamiast układać herbatniki można zrobić spod z pokruszonych herbatników i masla
Jasne 🙂
Dziękuję bardzo za przepis.
Sernik wyszedł przepyszny i nie opadł
Robiłam zgodnie z przepisem.
Sernik rewelacja,robiłam już kilka razy i super . W końcu mam super przepis który mi wychodzi . Ja daję pół szklanki mleka nie ma problemu z herbatnikami i również jest pyszny . Dziękuję bardzo za super przepis .
Witam a czy zamiast cytryny mogę dodać olejek migdałowy bo umnie ten smak robi furorę w serniku i makowcu czy do tego musi być cytryna też??
Oczywiście że można zamienić 🙂
Czy masa serowa taka wodnista wychodzi? Jest to normalne?
Tak, masa jest dosyć rzadka 🙂
Można dodać do masy serowej brzoskwinie z puszki?
Masa jest dosyć rzadka, obawiam, się, że brzoskwinie mogą opaść na dół.
Jaką pojemność ma Pani szklanka?
tradycyjna 250 ml 🙂
Sernik super piekłam zgodnie z przepisem i wychodzi
Witam
Czy można go zrobić bez spodu?
Można 🙂
Co za ciacho 🥳Pyszneeeee!! Polecam, wyszło rewelacyjnie, osobiście wolę z nutą pomarańczowego smaku, więc dodałam olejek pomaranczowy🤗Miłośnicy sernika nie zawiodą się gdyż jest obłędnie pyszny!! Dziękuję za przepis 😁
Bardzo mi miło, że smakowało! 🙂 Takie komentarze dodają motywacji do tworzenia nowych przepisów 🙂
Dziękuję za tak wspaniały przepis, dziś piekłam czwarty raz i każde wychodzi wspaniały. Pozdrawiam
Robię go już 8 raz. Pyszny jest. Polecam herbatniki wielozbożowe z Biedronki … Te z czekoladą.. i na górę serniczka polewę czekoladową.. i stosuje erytrytol. Nie ma różnicy w smaku.
Polecam
Tak się zastanawiam czy tego cukru nie jest mało dodając go tylko do białek pół szklanki?
W składnikach jest podane 3/4 szklanki cukru 🙂