Sernik japoński
Na pewno wiele z Was słyszało już o serniku japońskim. Zastanawialiście się jak go przygotować? Jeśli tak, ten przepis zobrazuje Wam, jak krok po kroku upiec pyszny sernik japoński w swoim domu.
Sernik japoński można przygotować z kilku ogólnodostępnych produktów, które można zakupić w każdym sklepie. Głównym składnikiem sernika są jajka, z białek ubijamy pianę, dzięki czemu sernik jest tak puszysty i delikatny. Pozostałe składniki to masło, serek kremowy Philadelphia, mleko, mąka i cukier.
Sernik japoński jest bardzo łatwy w przygotowaniu i możecie go upiec w każdej chwili. Idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawki lub jako smaczny deser, kiedy najdzie Was ochota na coś słodkiego.
PRZEPIS NA SERNIK JAPOŃSKI
Składniki
- 50 g masła
- 250 g serka kremowego philadelphia
- 100 ml mleka 2%
- łyżka soku z cytryny
- 60 g mąki pszennej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 140 g cukru
- 6 jaj
Wykonanie
- Masło, mleko, serek umieszczamy w garnku. Gotujemy na małym gazie aż masło się rozpuści i składniki się połączą. Pozostawiamy do wystygnięcia. Dodać żółtka jaj, sok z cytryny mąkę pszenną, ziemniaczaną i wymieszać.
- Białka ubić na pianę, stopniowo dodawać cukier ciągle miksując. Białka delikatnie połączyć z masą serową.
- Blaszkę 20×20 wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do dużej blaszki nalać wrzątku, wysokość około 1 cm. Na blaszce z wodą delikatnie umieścić sernik.
- Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 200ºC przez 17 minut, następnie w temperaturze 140º przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.