Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to prawdziwa fuzja smaków, w której tropikalna słodycz łączy się z wytrawnymi składnikami. Sałatka jest smaczna, sycąca i szybko się ją robi. Doskonale sprawdzi się na kolację lub lunch do pracy. Sprawdzi się również jako imprezowa przekąska. Gwarantuję, że oczaruje wszystkich gości. Jeśli lubicie ciekawe połączenia smaków, sałatka z tuńczykiem i ananasem z pewnością przypadnie Wam do gustu.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I ANANASEM PRZEPIS
Składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 4 plastry ananasa z puszki
- 150 g makaronu orzo
- 4 jajka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 garści słonecznika
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kosteczkę.
3. Krążki ananasa również pokroić w kostkę.
4. Tuńczyka oraz kukurydzę odsączyć z zalewy.
5. Słonecznik podprażyć na suchej patelni.
6. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
7. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przygotowany sos i wymieszać.