Sałatka z ogórków na zimę
Sałatka z ogórków na zimę
Sałatka z ogórków to jeden z najłatwiejszych sposobów na zamknięcie cudownego smaku ogórków w słoikach. Dzięki temu przez długi czas będziemy mogli zajadać się pysznymi ogórkami.
Ta sałatka z ogórków to obowiązkowa pozycja na liści przetworów na zimę. Przepis na sałatkę z ogórków jest bardzo łatwy, a samo jej przygotowanie banalnie proste. Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis!
Poniżej zaprezentuję Wam w kilku prostych krokach przepis na sałatkę do słoików na zimę. Jestem pewna, że zachwyci Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW
Składniki
- 2 kg świeżych ogórków
- 1 kg cukini
- 250 g marchewki
- 300 g cebuli
- 500 g papryki (czerwonej/żółtej)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soli
Dodatkowo do każdego słoika
- 4 ziarna pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
ZALEWA
- 1000 ml wody
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru
Wykonanie
- Ogórki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki.
- Paprykę kroimy w słupki.
- Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plastry.
- Cukinię kroimy w półplasterki.
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy 4 łyżki soli, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godziny.
- Po upływie czasu całość odsączamy z wody, którą puściła sałatka i przekładamy do wyparzonych słoików, w których wcześniej umieszczamy przyprawy.
- Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy, a następnie gorącą zalewę wlewamy do słoików. Słoiki zakrętami i pasteryzujemy przez 10 minut.
Jak pasteryzować ogórki?
- Dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczką, a na niej układamy słoiki, tak by się nie stykały.
- Garnek zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Po upływie czasu delikatnie wyciągamy słoiki, odstawiamy na blat do góry dnem i przykrywamy kocem lub ściereczką. Po ostygnięciu wynosimy do piwnicy.