Sałatka z kalafiora
Pyszna i kolorowa sałatka z kalafiora, która doskonale sprawdzi się na lunch, lekki obiad lub na kolację. Nie wymaga wiele pracy, a smakiem zachwyci każde podniebienie.
Kalafior to popularne warzywo, które dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, a także wspomaga układ trawienny dzięki wysokiej zawartości błonnika. Kalafior jest świetnym dodatkiem do dań głównych, jak i składnikiem sałatek. W naszej sałatce oprócz kalafiora znajdziemy jeszcze kurczaka, sałatę, kukurydzę, ogórka, czerwoną cebulę i pomidorki koktajlowe. Całość dopełniona prostym i smacznym sosem czosnkowym, który łączy składniki i tworzy pyszne i kompletne danie na każdą okazję. Jeśli szukacie dobrego przepisu na sałatkę z kalafiorem, nasza propozycja powinna przypaść wam do gustu.
SAŁATKA Z KALAFIORA PRZEPIS
Składniki / 2 porcje
- 1 mały kalafior
- 100 g mixu sałat
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 15 pomidorków koktajlowych
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do gyrosa
- słodka papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić przyprawą do gyrosa, słodką papryką, solą oraz pieprzem. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu i odstawić do ostygnięcia.
- Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonym wrzątku. Odcedzić i pozostawić do przestygnięcia.
- Cebulę czerwoną pokroić w półkrążki, pomidorki koktajlowe na połówki, ogórka w półplasterki.
- Jogurt wymieszać z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem tworząc sos.
- Na półmisek wyłożyć sałatę, następnie usmażonego kurczaka, kalafiora, pomidorki koktajlowe, ogórka i cebulę. Całość polać sosem i posypać kukurydzą.