Sałatka SZTOS
Sałatka SZTOS to propozycja na danie, które zachwyci każdego miłośnika ryb i nie tylko. Ułożona warstwowo wygląda bardzo apetycznie i z powodzeniem można przygotować ją na szczególne okazje. Sałatka sztos jest bardzo pożywna i sycąca. Jej przygotowanie nie wymaga dużo pracy, a z całą pewnością zachwyci nie jednego gościa. Ta sałatka to także świetne rozwiązanie gdy został wam łosoś z obiadu i chcecie go zjeść w innej formie.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ SZTOS Z ŁOSOSIEM
Składniki
- 300g pieczonego łososia
- 3 jajka
- por (biała część)
- 1 puszka kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 2 papryczki chili (opcjonalnie)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Upieczonego łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki, a kukurydzę odcedzić z zalewy.
2. Jajka ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Pora umyć, drobno pokroić. Ogórki i pokroić w kostkę.
3. Jogurt wymieszać z majonezem, wycisnąć czosnek lub dodać czosnek w proszku. Doprawić solą oraz pieprzem.
Sałatkę układać warstwowo:
- łosoś
- por
- jajka
- ogórek
- kukurydza
- sos
- łosoś
- papryczki chili
Mam nadzieję, że powyższy przepis na sałatkę z łososiem przypadł Wam do gustu i chętnie wypróbujecie go przy najbliższej okazji!