Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską to pyszne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się, gdy chcemy zrobić coś szybkiego i pożywnego na obiad. Głównym atutem tego dania jest jego prostota i szybkość przygotowania. Co więcej, ryż z kurczakiem i mieszanką chińską pysznie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego można go zrobić trochę więcej i mieć obiad na dwa dni z głowy. Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską jest bardzo łatwy, a mieszanka idealnie dobranych przypraw sprawiają, że z pozoru zwykłe danie nabiera obłędnego smaku!

RYŻ Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ PRZEPIS

Składniki

  • 150 g ryżu
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie mieszanki chińskiej
  • 2 łyżki oliwy

Przyprawy

  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu z chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Smażę na oliwie na rumiano.

  2. Na osobną patelnię wrzucam mieszankę chińską, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem kilka minut.

  3. Ryż gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.

  4. Do mieszanki chińskiej przekładam ugotowany ryż oraz usmażonego kurczaka.

  5. Następnie dodaję pozostałe przyprawy: paprykę słodką, curry, kurkumę, imbir, sos sojowy i sos słodki z chilli. Całość mieszam i podsmażam jeszcze chwilkę.

Danie gotowe!

Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską przepis

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 24

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwanaście + 12 =