Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską
Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską to pyszne i sycące danie, które doskonale sprawdzi się, gdy chcemy zrobić coś szybkiego i pożywnego na obiad. Głównym atutem tego dania jest jego prostota i szybkość przygotowania. Co więcej, ryż z kurczakiem i mieszanką chińską pysznie smakuje również na drugi dzień po odgrzaniu, dlatego można go zrobić trochę więcej i mieć obiad na dwa dni z głowy. Przepis na ryż z kurczakiem i mieszanką chińską jest bardzo łatwy, a mieszanka idealnie dobranych przypraw sprawiają, że z pozoru zwykłe danie nabiera obłędnego smaku!
RYŻ Z KURCZAKIEM I MIESZANKĄ CHIŃSKĄ PRZEPIS
Składniki
- 150 g ryżu
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 opakowanie mieszanki chińskiej
- 2 łyżki oliwy
Przyprawy
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu z chilli
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Fileta z kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Przyprawiam przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem. Smażę na oliwie na rumiano.
- Na osobną patelnię wrzucam mieszankę chińską, podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem kilka minut.
- Ryż gotuję w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Do mieszanki chińskiej przekładam ugotowany ryż oraz usmażonego kurczaka.
- Następnie dodaję pozostałe przyprawy: paprykę słodką, curry, kurkumę, imbir, sos sojowy i sos słodki z chilli. Całość mieszam i podsmażam jeszcze chwilkę.
Danie gotowe!