Rogaliki z niespodzianką
Rogaliki z niespodzianką to pyszna i szybka w przygotowaniu przekąska, w sam raz do popołudniowej kawy czy herbaty. Doskonale sprawdzi się także jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Przepis na rogaliki z niespodzianką jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Samo przygotowanie rogalików zajmie wam 5 minut + 15 minut pieczenia. Rogaliki wychodzą piękne, pachnące i super smaczne. Koniecznie wypróbujcie przepis i przekonajcie się sami!
ROGALIKI Z NIESPODZIANKĄ PRZEPIS
Składniki / 8 sztuk
- 1 płat ciasta francuskiego
- 8 batoników Kinder czekolada
- 1 żółtko
- 50 g mlecznej czekolady
- 4 łyżki śmietanki kremówki
Przygotowanie
1. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i za pomocą ostrego nożna kroimy je na 4 prostokąty. Następnie każdy prostokąt przecinamy po przekątnej tworząc trójkąty.
2 Na podstawie każdego kawałka układamy batonik. Zwijamy w rulonik, zlepiając boki.
3. Tak przygotowane rogaliki przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
4. Żółtko roztrzepujemy widelcem i za pomocą pędzelka smarujemy nim rogaliki.
5. Blaszkę z zawartością wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 15 minut do zarumienienia.
6. Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
7. Następnie taką polewą czekoladową oblewamy upieczone i ostudzone rogaliki.
Smacznego!