Łabędzi puch

Łabędzi puch

Lekkie i delikatne ciasto łabędzi puch. Z nutką kokosa oraz dżemem porzeczkowym. Najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy smaki się przygryzą. 

Ciasto łabędzi puch idealnie sprawdzi się na święta, rodzinne spotkania czy inne nadarzające się w ciągu roku okazje. Dodatkowo wypiek ten jest bardzo łatwy w przygotowaniu i z jego wykonaniem poradzą sobie nawet osoby początkujące. Zapraszam na przepis!

PRZEPIS NA CIASTO ŁABĘDZI PUCH

Składniki

BISZKOPT

  • 5 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM

  • 2 bułki kajzerki
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła
  • 750 ml mleka

PONCZ

  • 120 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

POSYPKA KOKOSOWA

  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 100 g wiórek kokosowych

DODATKOWO

  • 1 słoik dżemu porzeczkowego

Przygotowanie

BISZKOPT

  • Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do miski i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy do momentu uzyskania szklistej i sztywnej piany. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy po jednym żółtku. Pod koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki, do połączenia składników.
  • Formę o wymiarach 20×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy przygotowaną masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy przez ok. 30-35 min (grzanie góra-dół). Po upieczeniu biszkopt odstawiamy do przestygnięcia i dzielimy na dwa blaty.

MASA

  • Kajzerki dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy 500 ml mleka oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie blendujemy. Pozostałe mleko przelewamy do rondelka, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i zagotowujemy. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy zblendowaną masę i gotujemy, ciągle mieszając. gotujemy do zgęstnienia. Gotową masę odstawiamy do przestygnięcia.
  • Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera. Stopniowo dodajemy przestygniętą masę z bułkami i kokosem. Ucieramy do uzyskania puszystego kremu.

PONCZ

  • Do gorącej wody przekładamy cukier puder oraz sok z cytryny, całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia.

POSYPKA KOKOSOWA

  • Do rondelka przekładamy masło, czekamy, aż się roztopi. Następnie dodajemy cukier oraz wiórki kokosowe. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do przestygnięcia.

Wykonanie

  • Pierwszy blat biszkopta nasączamy przygotowanym ponczem i smarujemy dżemem porzeczkowym. Na dżem wykładamy 2/3 przygotowanego kremy i przykrywamy drugim biszkoptem. Drugi biszkopt nasączamy ponczem i wykładamy pozostały krem. Wierzch ciasta dekorujemy posypką kokosową.
  • Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Łabędzi puch
Łabędzi puch
Łabędzi puch

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

osiem − 2 =