Pyszna sałatka z camembertem

Pyszna sałatka z camembertem

Sałatka z camembertem to propozycja którą szczególnie polecam przygotować na romantyczną kolację we dwoje lub na spotkanie ze znajomymi. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Nikt się jej nie oprze.

Przepis na sałatkę z serem camembert jest bardzo prosty i szybki. Camembert, który gra główną rolę w tej sałatce jest bardzo aromatyczny i idealnie komponuje się z resztą składników. Całość okraszona jest dressingiem na bazie octu balsamicznego i oliwy. Sałatka z camembertem to prawdziwa uczta dla podniebienia, dlatego gorąco polecam wypróbować ten przepis.

SAŁATKA Z CAMEMBERTEM PRZEPIS

Składniki (na 2 porcje)

  • ser camembert (190 g)
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 opakowanie mixu sałat
  • 4 łyżki orzechów nerkowca
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

1. Na suchej patelni podprażamy sezam, aby się przyrumienił.

2. Fileta z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor.

3. Gdy kurczak będzie już gotowy, przekładamy go do naczynia i dodajemy podprażony sezam. Mieszamy delikatnie, aby kurczak dokładnie oblepił się w ziarenkach.

4. Żurawinę zalewamy wrzątkiem i moczymy przez około 5 minut. Po tym czasie żurawinę odcedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

5. Camembert kroimy na trójkąty i podsmażamy na suchej patelni do zarumienienia z obu stron.

6. Mix sałat wykładamy na talerz. Następnie wykładamy kurczaka w sezamie, żurawinę, camembert i całość posypujemy orzechami nerkowca.

7. Składniki na dressing łączymy ze sobą i polewamy nim sałatkę.

sałatka z camembertem i orzechami
przepis na sałatkę z camembertem


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 4

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 + jeden =