Pulpety zapiekane z młodą kapustą
Pulpety pieczone na młodej kapuście to bardzo smacznie danie z piekarnika. Warto je przygotować, kiedy w naszym kraju sezon na młodą kapustę w pełni! Zaserwowanie w towarzystwie młodych ziemniaczków smakuje naprawdę rewelacyjnie!
Te pulpeciki pieczone na młodej kapuście zazwyczaj robię z podwójnej porcji na dwa dni. Pierwszego dnia jemy je z ziemniakami a kolejnego z pieczywem. W obu wariantach smakują super. Polecam i Wam wypróbować przepis. Smacznego!
Składniki
Klopsiki
- 400 g mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Kapusta
- 1 główka młodej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 200 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo
- 100 g tartej mozzarelli
- świeży koperek
Wykonanie
- Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać 2 łyżki bułki tartej, szczyptę soli, pieprzu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie wymieszać.
- Uformować kotleciki i obtoczyć w mące. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron, na patelni i odrobiną tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle.
- Marchew zetrzeć na tarce, dodać do cebuli. Razem chwilę podsmażać.
- Kapustę drobno poszatkować, przełożyć na patelnię, zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 6-7 minut. Po czasie zdjąć pokrywkę, wlać zblendowane pomidory z puszki, dodać paprykę słodką, ostrą, szczyptę soli oraz pierzu. Podsmażać razem kilka minut.
- Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć usmażone pulpeciki. Całość posypać tartą mozzarellą.
- Piec w 200 stopniach przez 15 minut. Gotowe danie posypać świeżym koperkiem.