Pieczone pałki z kurczaka
Pieczone pałki z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw. To co wyróżnia to danie to idealnie skomponowana marynata, która nadaje mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Polecam wypróbować ten przepis na pieczone pałki z kurczaka i gwarantuję, że zachwyci domowników swoim smakiem.
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA PRZEPIS
Składniki
- 8 pałek lub udek z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki imbiru
- pietruszka do dekoracji
Przygotowanie
1. Pałki lub udka obieram ze skóry, myję, osuszam i przekładam do miski. Możecie zostawić ze skórką, jeśli lubicie.
2. Płynny miód mieszam z sosem sojowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz imbirem.
3. Przygotowaną marynatą zalewam mięso, przykrywam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.
4. Po upływie czasu mięso przekładam do naczynia żaroodpornego i zalewam je marynatą, która została w pojemniku.
5. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę bez przykrycia przez 1 godzinę.
6. Po upieczeniu danie posypuje pietruszką.