Paszteciki z mięsem i grzybami
Paszteciki z mięsem i grzybami to bardzo smaczna przekąska, która idealnie smakuje z dodatkiem czerwonego barszczu. Zazwyczaj serwowane są na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, weselach.
Domowe paszteciki to także świetna przekąska na domowe imprezy, spotkanie w rodzinnym gronie a szczególnie na święta. Paszteciki z tego przepisu są bardzo mięciutkie, delikatne i wyraziste w smaku. Może i są nieco pracochłonne i potrzebują nakładu pracy, ale ich smak jest wart każdej minuty, którą poświęcimy na ich przygotowanie.
Poniżej przepis na pyszne domowe paszteciki z mięsem i grzybami. Z pewnością zachwycą Wasze podniebienia.
PRZEPIS NA PASZTECIKI Z MIĘSEM I GRZYBAMI
Składniki
Porcja na ok. 50 sztuk
CIASTO DROŻDŻOWE
- 50 dag mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka cukru
- szklanka mleka
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 10 dag miękkiego masła
NADZIENIE
- 70 dag mięsa z rosołu ( u mnie kurczak i indyk – skrzydełka i udko)
- ugotowana marchewka z rosołu
- 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
- 2 cebule
- 5 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
DO POSMAROWANIA
- 1 żółtko
Przygotowanie
CIASTO
- Drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki, mleko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól, roztopione masło, zaczyn z drożdży i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 – 1,5h.
FARSZ
- Cebulę pokroić w kosteczkę, pieczarki w cienkie plasterki. Na patelni pogrzać olej, zeszklić cebulkę i zdjąć z patelni.
- Na tej samej patelni usmażyć pieczarki. Doprawić solą i pieprzem.
- Ugotowane w rosole marchew i mięso zmielić w maszynce razem z pieczarkami i cebulką.
- Doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
- Ciasto rozwałkować cienko. Na skraju umieścić pasek farszu. Zwinąć w roladę, odciąć od pozostałej części ciasta.
- Kroić pod katem 45 stopni na części.
- Posmarować roztrzepanym jakiem.
- Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przez 20 min, grzanie góra/dół.