Pasta czosnkowa
Przepyszna i łatwa w przygotowaniu pasta z pieczonego czosnku. Idealnie sprawdzi się na kanapki lub jako dodatek do sosów, czy zup. Poza bogatym smakiem pasta czosnkowa to także doskonałe źródło wielu witamin, które m.in. wspomagają naszą odporność. Przepis na pastę czosnkową jest bardzo prosty i wymaga tylko kilku prostych składników. Koniecznie wypróbujcie!
PASTA CZOSNKOWA PRZEPIS
Składniki
- 6 główek czosnku
- 20 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.
2. Ostrym nożem ścinamy ok. 1 cm główki czosnku, aby odsłonić ząbki.
3. Następnie czosnek układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut.
4. Po upieczeniu czosnek zbrązowieje i stanie się mięciutki.
5. Gdy nasz czosnek już ostygnie, wyciskamy z niego miąższ do miseczki.
6. Następnie dodajemy sok z cytryny, oliwę i pozostałe przyprawy. Wszystko dokładnie razem mieszamy.