Ogórki w zalewie curry
Ogórki w zalewie curry to kolejne przepyszne przetwory z ogórków, które szykuję co roku. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale równie dobrze smakują na kanapkach. Mają delikatnie słodkawo-kwaśny posmak, który uwielbiam!
Te pyszne i proste w przygotowaniu ogórki w curry są gotowe do spożycia już po tygodniu od przygotowania. Można je serwować również jako dodatek do dań i przekąsek z grilla. Fajnie komponują się z grillowaną kiełbasą czy karkówką.
PRZEPIS NA OGÓRKI W ZALEWIE CURRY
Składniki
- 3 kg ogórków
- 1 mała cebula
- 4 liście selera
- 4 liście laurowe
- 4 gałązki kopru z baldachami
- 2 łyżeczki gorczycy
Zalewa
- 1 l wody
- 3 łyżeczki curry
- 300 g cukru
- 250 ml octu 10%
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
Wykonanie
- Do rondelka przelać wodę, ocet, dodać curry, cukier oraz sól. Całość wstawić na gaz i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i odstawić do przestygnięcia.
- Ogórki umyć w zimnej wodzie, obrać w pokroić w podłużne plastry.
- Cebulę obrać i pokroić w półkrążki.
- Na dno słoików włożyć cebulę, koper, liść laurowy, gorczycę, liść selera. Pionowo układać plastry ogórków i zalewać przestygniętą zalewą.
- Słoiki zakręcić i zapasteryzować. Na dno garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę, ułożyć słoiki jeden obok drugiego, tak by się nie dotykały. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoików, doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut. Następnie wyjąć słoiki i ustawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do przestygnięcia.