Ogórki krokodylki po meksykańsku z chilli
Ogórki krokodylki z chilli
Ogórki krokodylki z chilli to bardzo smaczne ogórki, które można serwować do obiadu, na kanapkę czy jako przekąskę. Niektórzy dodają je nawet do sałatek. Są lekko słodkie, delikatnie pikantne, wręcz idealne. Jeśli jesteście smakoszami przetworów z ogórków, koniecznie musicie przygotować w tym roku kilka słoiczków ogórków z tego przepisu.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne ogórki krokodylki, które podbiły serca mojej rodziny. Co roku robię po kilkadziesiąt słoików, tak nam smakują. Polecam i Wam skosztować.
Ogórki krokodylki po meksykańsku to bardzo ciekawy pomysł na przetwory na zimę. Idealnie dopełnią naszą spiżarnię, bogatą w popularne przetwory, takie jak ogórki kiszone, ogórki konserwowe, czy sałatka z ogórków.
PRZEPIS NA OGÓRKI KROKODYLKI Z CHILLI
Składniki
- 2 kg małych ogórków
- 60 g soli
- 1 główka czosnku średniej wielkości
- 2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 120 ml oleju
- 500 g cukru
- 1,5 szklanki octu
Wykonanie
- Ogórki dokładnie umyć, a następnie pokroić w ćwiartki. Nie obierać.
- Przełożyć do miski, zasypać solą i odstawić na 4-5 godzin. Po upływie czasu odlać wodę.
- Do miski z ogórkami dodać 2 łyżeczki chilli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej.
- Ocet z dodatkiem cukru zagotować, mieszać do momentu aż cukier się rozpuści. Gotową mieszankę lekko przestudzić, a następnie wlać do miski z ogórkami. Całość odstawić na minimum 12 godzin.
- Po upływie czasu poukładać ogórki w słoikach, jeden obok drugiego. Zalać zalewą, w której marynowały się ogórki, tak by wszystkie ogórki były przykryte.
- Słoiki mocno zakręcić i przystąpić do pasteryzacji.
Jak pasteryzować ogórki?
- Dno garnka wyścielić ściereczką, następnie poukładać na niej słoiki. Całość zalać wodą, tak by przykrywała słoiki do 3/4 wysokości. Od momentu zagotowania się wody pasteryzować przez 10 minut.
- Po upływie czasu delikatnie wyjąc słoiki, odwrócić do góry dnem. Przykryć kocem i pozostawić do przestygnięcia.