Odrywany chlebek
Odrywany chlebek to pomysł na pyszne domowe pieczywo, które bez problemu sami przygotujecie w domu.
Chlebek do odrywania świetnie sprawdzi się na imprezy w formie przekąski, lub na kolację np. jako dodatek do sałatki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły, ale następnego dnia też daje radę. Chlebek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Serdecznie polecam wypróbować przepis!
ODRYWANY CHLEBEK PRZEPIS
Składniki
Ciasto
- 320 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 5 g drożdży instant
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Masło czosnkowo-ziołowe
- 50 g masła
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
Dodatkowo
- 100 g sera mozzarella
Przygotowanie
1. Do letniego mleka dodać suche drożdże oraz cukier. Wymieszać i odstawić na 10 minut.
2. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać żółtka, sól oraz rozczyn. Wyrobić ciasto za pomocą robota lub ręcznie. W międzyczasie dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po upływie czasu z ciasta odrywać kawałki i formować niewielkie kulki, które następnie należy umieścić w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
5. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano.
6. Bułeczki posmarować masłem z ziołami, a następnie posypać startym na tarce serem.
7. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
8. Po tym czasie chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec bez przykrycia 30 minut, funkcja grzania góra-dół.