Napoleonka na krakersach w 15 minut
Napoleonka na krakersach to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom budyniowych kremów.
Nepoleonka bez pieczenia to najlepsze i najszybsze ciasto, jakie znam! Zawsze w swojej kuchni posiadam paczkę krakersów, by móc przygotować ten smaczny deser, kiedy moja rodzinka ma ochotę na małe co nieco.
Napoleonkę bez pieczenia możemy przygotować na herbatnikach, krakersach, a także na cieście francuskim. Tym razem postawiłam na pyszną napoleonkę na krakersach. Cała rodzina była zachwycona.
Składniki
- 1 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 200 g masła
- 4 żółtka
- 1 budyń wanilinowy
- 1 szklanka mąki
- 250 g krakersów
- cukier puder
Przygotowanie
- 500 ml mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i cukrem pudrem. Do pozostałego mleka dodajemy żółtka, proszek budyniowy i mąkę. Dokładnie mieszamy do powstania jednolitej konsystencji.
- Do wrzącego mleka powoli wlewamy przygotowaną mieszankę, całość mieszamy, aby uniknąć przypalenia. Gotujemy do uzyskania gęstej masy.
- Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary 24×28) układamy warstwę krakersów. Następnie wykładamy na nie letnią masę i przykrywamy drugą warstwą krakersów.
- Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.