Mizeria ze świeżych ogórków
Mizeria ze świeżych ogórków
Domowa mizeria z ogórków to najlepsza sałatka, którą bardzo często serwuję do obiadu w sezonie wiosenno-letnim. Kiedy tylko na targach pojawią się świeże ogórki, w wielu domach mizeria serwowana jest jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Domowa mizeria z ogórków jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, jednak każdy z nas robi ją nieco inaczej. Jedni dodają koperek, inni szczypiorek a jeszcze inni cebulkę. Niektóry dodają sok z cytryny a inni ocet. A jaki jest Wasz przepis na mizerię ze świeżych ogórków?
Odpowiedź na pytanie, jak zrobić mizerię, aby była smaczna i aromatyczna, znajdziecie w dzisiejszym wpisie. Poniżej zaprezentuję Wam przepis, z którego korzystam od lat i nie zamienię go na żaden inny.
PRZEPIS NA MIZERIĘ Z ŚWIEŻYCH OGÓRKÓW
Jak zrobić mizerię ze świeżych ogórków? Sprawdźcie!
Składniki
- 300 g świeżych ogórków
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 150 ml śmietany 18%
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Ogórki umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie plasterki.
- Do ogórków dodać sól, pieprz, sok z cytryny oraz śmietanę. Całość wymieszać.
- Wierzch mizerii udekorować posiekanym szczypiorkiem.