Migdałowa słodycz bez pieczenia
Ciasto migdałowa słodycz bez pieczenia to bardzo smaczny i prosty deser. Nie wymaga on specjalnych zdolności kulinarnych, a dodatkowo do jego przygotowania nie musicie uruchamiać piekarnika.
Ciasto migdałowa słodycz składa się z pysznej i puszystej masy śmietankowej, której słodyczy nadaje masa krówkowa. Dodatkiem są herbatniki, które w połączeniu z obiema masami dają bardzo ciekawą kompozycję smakową.
Jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta bez pieczenia, migdałowa słodycz będzie dla Was idealna. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis na ciasto migdałowa słodycz
Składniki
- ok. 70 herbatników
- 700 ml śmietany kremówki
- 400 g serka mascarpone
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej
- migdały
Przygotowanie
- Śmietanę 30 ubijamy z dodatkiem cukru pudru, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, ciągle ubijając.
- Blaszkę 24×36 wykładamy papierem do pieczenia, a na niej układamy warstwę herbatników. Na herbatniki wykładamy 1/2 masy krówkowej i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Masę krówkową można delikatnie podgrzać, aby się lepiej rozprowadzała.
- Na herbatniki wykładamy masę śmietankową, rozprowadzamy równomiernie, a następnie przykrywamy ją ostatnią warstwą herbatników.
- Herbatniki smarujemy masą krówkową i posypujemy płatkami migdałów. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.