Meksykańska zupa z kurczakiem
Smaczna, pożywna, gęsta i sycąca meksykańska zupa z kurczakiem. To jeden z moich ulubionych przepisów na szybki i smaczny posiłek z dodatkiem kurczaka. Idealnie smakuje, świetnie rozgrzewa i jest pyszna nawet po odgrzaniu.
Meksykańska zupa z kurczakiem to fajny pomysł na obiad na 2-3 dni. Po odgrzaniu smakuje nawet lepiej niż pierwszego dnia, ponieważ smaki się przegryzają. Taką zupę meksykańską można serwować nie tylko na obiad, ale również podczas domowych uroczystości. Zapraszam na przepis!
MEKSYKAŃSKA ZUPA Z KURCZAKIEM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 papryka czerwona
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta chilli
- sól
- pieprz
Wykonanie
- Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy solą pieprze, papryką słodką. Przekładamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na złoty kolor.
- Do garnka z grubym dnem przekładamy 2 łyżki oliwy, pokrojoną w kosteczkę cebulę. Całość podsmażamy do momentu, aż cebula się zarumieni.
- Paprykę kroimy w słupki i przekładamy do garnka z cebulą. Obraną i pokrojoną w półplastry marchewkę oraz pietruszkę również przekładamy do garnka. Całość smażymy przez 5 minut.
- Po upływie czasu do garnka przekładamy podsmażonego kurczaka, wlewamy gorący bulion i gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
- Pomidory z puszki blendujemy na mus. Dodajemy do nich paprykę słodką, oregano, cukier, sól, pieprz oraz szczyptę chilli. Całość wlewamy do zupy, dodając również odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę. Całość razem gotujemy przez 15 minut. Pod koniec sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.