Malinowe ciasto z kruszonką
Lekkie i delikatne, malinowe ciasto z kruszonką, które wręcz rozpływa się w ustach! Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. To idealny deser na lato z dodatkiem sezonowych owoców! Idealny do filiżanki ulubionej kawy!
Poniżej znajdziecie listę składników oraz instrukcję przygotowania tego ciasta. Jestem pewna, że zachwyci Was swoim smakiem i prostą wykonania. Zapraszam na przepis!
Polecam Wam również przepis na szybkie ciasto czekoladowe z malinami.
MALINOWE CIASTO Z KRUSZONĄ – PRZEPIS
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 200 g malin
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka
- 75 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Wykonanie
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i całość razem miksujemy na puszystą masę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz roztopione masło, mieszamy do połączenia składników.
- Całość przekładamy do keksówki, wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy malinami.
- Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy za pomocą dłoni, do momentu, aż składniki się połączą. Otrzymaną kruszonkę przekładamy na ciasto.
- Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut, do suchego patyczka, grzanie góra dół.