Malinowa chmurka na kruchym spodzie
Najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto malinowa chmurka! Kruchy spód, maliny w malinowej galaretce, kremowa masa śmietankowa i chrupiąca beza to połączenie, któremu nikt się nie oprze.
Ciasto malinowa chmurka to numer jeden w mojej rodzinie. Niezależnie od okazji to ciasto po prostu musi być na stole. Każdy je uwielbia i nikomu się jeszcze nie przejadło. Przepis na ciasto malinowa chmurka nie jest skomplikowany choć wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Mimo wszystko polecam wykonać malinową chmurkę, bo jest obłędna w smaku i zawsze szybko znika ze stołu.
CIASTO MALINOWA CHMURKA PRZEPIS
Składniki (na blaszkę 24×34)
Kruche ciasto
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 30 g cukru
- 3 żółtka
- 10 g cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa z galaretką
- 500 g malin
- 3 galaretki malinowe
- 800 ml wrzątku
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Beza
- 3 białka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
Przygotowanie
Ciasto kruche:
- Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 24×34 wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto z blaszką ponownie wstawić do lodówki na 30 min.
- Po upływie czasu ciasto wyciągnąć z lodówki, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec przez 15 minut (funkcja grzania góra-dół).
Warstwa z galaretką:
- Galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie i odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Do przestygniętej galaretki dodać maliny i odstawić do lekkiego stężenia.
- Tężejącą galaretkę z malinami przełożyć na kruche ciasto i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Masa śmietankowa:
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając stopniowo dodawać mascarpone. Przygotowaną masę wyłożyć na galaretkę. Formę z ciastem ponownie wstawić do lodówki.
Beza:
- Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas cierpliwie ubijając. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
- Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni z termoobiegiem. Piec przez ok. 60 minut.
- Gotową bezę wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.