Makaron ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. To danie jest naprawdę smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu!
Przepis na makaron ze szpinakiem jest prosty i sprawdzony. Polecam szczególnie osobom, które uwielbiają dania z makaronem. Szpinak w tej potrawie nie jest aż tak dominujący i świetnie równoważy się z pozostałymi składnikami. Jeśli szukacie pomysłu na smaczne i szybkie danie obiadowe, to makaron ze szpinakiem sprawdzi się idealnie.
MAKARON ZE SZPINAKIEM PRZEPIS
Składniki
- 150 g makaronu ryżowego
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 cebula
- 2 duże garści świeżego szpinaku
- 150 g śmietany do zup 18%
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na odrobinie masła.
3. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Pomidory odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do cebuli i czosnku. Całość chwile podsmażamy.
5. Kolejno dodajemy świeży szpinak i smażymy do czasu aż zmniejszy swoją objętość.
6. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię.
7. Następnie dodajemy śmietankę i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy i chwile dusimy.
8. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron i całość delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Smacznego!