Fileciki z kurczaka w kremowym sosie porowym
Soczysty i delikatny kurczak zanurzony w kremowym sosie porowym to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Danie jest proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Z pewnością posmakuje każdemu domownikowi.
Fileciki z kurczaka w sosie porowym świetnie smakują z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Do tego wystarczy ulubiona surówka lub sałatka i obiad gotowy! Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na kurczaka w sosie porowym.
PRZEPIS NA FILECIKI W SOSIE POROWYM
Składniki
- 1 duży por
- podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g)
- 200 ml śmietany 18 %
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżka masła
- 50 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
1. Kurczaka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kotleciki. Jeśli będą zbyt grube rozbić je delikatnie tłuczkiem.
2. Kurczaka przełożyć do miski i dodać do niego przyprawy (przyprawa do kurczaka, czosnek granulowany, papryka słodka, curry, sól, pieprz). Wymieszać, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach.
3. Następnie zamarynowane mięso podsmażyć na odrobinie tłuszczu do zarumienienia.
4. Pora umyć i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na osobnej patelni na łyżce masła.
5. Do śmietany dodać odrobinę wody i trochę uduszonego pora. Wymieszać, a następnie całość przelać na patelnię z porem. Dusić kilka minut.
6. Na patelnię z sosem porowym przełożyć podsmażone mięso, dodać sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu. Wymieszać oblewając sosem kawałki kurczaka. Całość dusić jeszcze przez około 10 minut i gotowe.