Kurczak pod pieczarkową pierzynką
Szukacie przepisu na prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowy i pyszny obiad? Mam dla Was super przepis! Kurczak zapiekany pod pieczarkową pierzyną to idealny wybór dla osób ceniących sobie proste, a zarazem pyszne dania!
Danie to składa się z kurczaka, który zapiekany jest pod pierzynką z pieczarek, cebuli oraz tartej mozzarelli. Całość smakuje naprawdę świetnie i idealnie nada się na codzienny, jak i niedzielny obiadek.
KURCZAK POD PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 150 g tartej mozzarelli
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- słodka papryka
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia mięsa
- masło
Wykonanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć obtoczone w mące mięso i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor.
- Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i pieczarki i podsmażyć.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażone mięso, cebulę z pieczarkami a na wierzch tartą mozzarellę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut.