Kurczak pod pieczarkową pierzynką

Kurczak pod pieczarkową pierzynką

Szukacie przepisu na prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowy i pyszny obiad? Mam dla Was super przepis! Kurczak zapiekany pod pieczarkową pierzyną to idealny wybór dla osób ceniących sobie proste, a zarazem pyszne dania!

Danie to składa się z kurczaka, który zapiekany jest pod pierzynką z pieczarek, cebuli oraz tartej mozzarelli. Całość smakuje naprawdę świetnie i idealnie nada się na codzienny, jak i niedzielny obiadek.

KURCZAK POD PIECZARKOWĄ PIERZYNKĄ – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 150 g tartej mozzarelli
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • słodka papryka
  • przyprawa do kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia mięsa
  • masło 

Wykonanie

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i słodką papryką. 

  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, przełożyć obtoczone w mące mięso i podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. 

  3. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, przełożyć cebulę i pieczarki i podsmażyć. 

  4. Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażone mięso, cebulę z pieczarkami a na wierzch tartą mozzarellę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 25 minut. 
Kurczak pod pieczarkową pierzynką przepis
Przepis na kurczaka pod pieczarkową pierzynką
Kurczak pod pieczarkową pierzynką

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 148

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 × cztery =