Kurczak duszony w sosie własnym
Szukacie pomysłu na danie z kurczakiem? Mam dla Was super przepis! Kurczak duszony w sosie własnym. Pyszne danie obiadowe, które z pewnością Wam posmakuje.
Przepis na kurczaka duszonego w sosie własnym jest banalnie prosty, a do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników. Jakich? Tego dowiecie się z poniższego przepisu. Poniżej przygotowałam dla Was listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania tego dania. Smacznego!
KURCZAK DUSZONY W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS
Składniki
- 500 g fileta z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka
Wykonanie
- Kurczaka pokroić na mniejsze fileciki. Doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć mięso i podsmażyć z obu stron.
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię po mięsie i podsmażyć.
- Do podsmażonych warzyw wlać bulion, przełożyć wcześniej usmażone mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, całość wlewamy na patelnię i mieszamy. Danie podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Danie doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i dodajemy śmietankę, mieszamy.