Kurczak duszony w sosie własnym

Kurczak duszony w sosie własnym

Szukacie pomysłu na danie z kurczakiem? Mam dla Was super przepis! Kurczak duszony w sosie własnym. Pyszne danie obiadowe, które z pewnością Wam posmakuje.

Przepis na kurczaka duszonego w sosie własnym jest banalnie prosty, a do jego przygotowania potrzeba kilku prostych składników. Jakich? Tego dowiecie się z poniższego przepisu. Poniżej przygotowałam dla Was listę składników oraz dokładną instrukcję przygotowania tego dania. Smacznego!

KURCZAK DUSZONY W SOSIE WŁASNYM – PRZEPIS

Składniki

  • 500 g fileta z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna pieprzu czarnego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka

Wykonanie

  1. Kurczaka pokroić na mniejsze fileciki. Doprawić z obu stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, przełożyć mięso i podsmażyć z obu stron. 

  2. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę obrać i pokroić w półplastry. Przygotowane warzywa przełożyć na patelnię po mięsie i podsmażyć. 

  3. Do podsmażonych warzyw wlać bulion, przełożyć wcześniej usmażone mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Przykryć pokrywką i dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. 

  4. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną zimnej wody, całość wlewamy na patelnię i mieszamy. Danie podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Danie doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i dodajemy śmietankę, mieszamy. 
Kurczak duszony w sosie własnym przepis
przepis na kurczaka duszonego w sosie własnym
filet z kurczaka w sosie własnym

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dziewięć − 9 =