Kruche ciasto z budyniem i marmoladą

W tym wpisie jeden z najprostszych i najbardziej Wam znanych wypieków. Domowe kruche ciasto z budyniem i marmoladą. Idealny deser na każdą okazję. Do popołudniowej kawki, jako poczęstunek dla gości, czy słodki deser, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco.

Przepis na kruche ciasto z budyniem i marmoladą jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego wypieku w swoim domu. Ja bardzo lubię takie proste wypieki, a Wy?

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I MARMOLADĄ

Składniki

CIASTO

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki smalcu  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 500 g mąki pszennej 
  • pół szklanki cukru pudru 
  • 2 jaja

DODATKOWO

  • 2 budynie waniliowe 40 g 
  • 4 łyżki cukru 
  • 700 ml mleka 
  • 250 g marmolady różanej  

Wykonanie

  1. Z składników na ciasto ugnieść jednolitą kulkę. Podzielić ją na trzy równe części. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę. 

  2. Budyń waniliowy przygotować zgodnie z instrukcją, jednak używając proporcji podanych w tym przepisie. 

  3. Jedną z części ciasta wyłożyć, zapełniając całe dno blachy o wymiarach 23×23. 

  4. Na cieście rozsmarować pół marmolady. Na marmoladzie rozsmarować pół jeszcze ciepłego budyniu. Należy robić to delikatnymi ruchami. 

  5. Kolejną część ciasta  umieścić na papierze do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Rozwałkować na wymiar i kształt blaszki. Przełożyć na budyń. 

  6. Na cieście rozsmarować pozostałą marmoladę. Na marmoladzie rozsmarować pozostały budyń. 

  7. Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach tworząc kruszonkę.

  8. Piec 50 minut w 180 stopniach. 

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzy × 1 =