Kruche ciasto z budyniem i marmoladą
W tym wpisie jeden z najprostszych i najbardziej Wam znanych wypieków. Domowe kruche ciasto z budyniem i marmoladą. Idealny deser na każdą okazję. Do popołudniowej kawki, jako poczęstunek dla gości, czy słodki deser, kiedy najdzie nas ochota na małe co nieco.
Przepis na kruche ciasto z budyniem i marmoladą jest bardzo łatwy, dlatego tym bardziej zachęcam Was do przygotowania tego wypieku w swoim domu. Ja bardzo lubię takie proste wypieki, a Wy?
PRZEPIS NA KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I MARMOLADĄ
Składniki
CIASTO
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 1-2 łyżki smalcu
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 500 g mąki pszennej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 jaja
DODATKOWO
- 2 budynie waniliowe 40 g
- 4 łyżki cukru
- 700 ml mleka
- 250 g marmolady różanej
Wykonanie
- Z składników na ciasto ugnieść jednolitą kulkę. Podzielić ją na trzy równe części. Owinąć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
- Budyń waniliowy przygotować zgodnie z instrukcją, jednak używając proporcji podanych w tym przepisie.
- Jedną z części ciasta wyłożyć, zapełniając całe dno blachy o wymiarach 23×23.
- Na cieście rozsmarować pół marmolady. Na marmoladzie rozsmarować pół jeszcze ciepłego budyniu. Należy robić to delikatnymi ruchami.
- Kolejną część ciasta umieścić na papierze do pieczenia. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Rozwałkować na wymiar i kształt blaszki. Przełożyć na budyń.
- Na cieście rozsmarować pozostałą marmoladę. Na marmoladzie rozsmarować pozostały budyń.
- Ostatnią część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach tworząc kruszonkę.
- Piec 50 minut w 180 stopniach.