Kruche ciasteczka świąteczne
Święta tuż za rogiem, więc czas na wypieki! Dziś mamy dla Was przepis na doskonałe kruche ciasteczka świąteczne. Są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale i wyśmienite w smaku! Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole.
Do wykonania tych świątecznych ciasteczek potrzebujecie jedynie 4 prostych składników, które każdy znajdzie w swojej kuchni. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą chrupiące i delikatne, wręcz rozpływają się w ustach.
KRUCHE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE – PRZEPIS
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 g masła
- cukier
Przygotowanie
1. Mąkę, masło oraz twaróg przełożyć do miski i wyrobić ciasto przy pomocy robota lub ręcznie.
2. Z gotowego ciasta uformować kuleczkę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinkę.
3. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę opruszoną mąką i rozwałkować na cienki placek.
4. Z ciasta wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie.
5. Następnie ciastka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i każde z nich posypać cukrem.
6. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 minut do zarumienienia (grzanie góra-dół).