Kremowy sernik z polewą z białej czekolady
Sernik z polewą z białej czekolady to jeden z najpyszniejszych serników, jakie znam. Jest niesamowicie delikatny, równiutki i rewelacyjny w smaku. Jego delikatność podkreśla polewa z białej czekolady, która również jest pyszna.
Sernik z polewą z białej czekolady jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję i z pewnością wzbudzi zachwyt każdego, kto go skosztuje. Zapraszam na przepis!
SERNIK Z POLEWĄ Z BIAŁEJ CZEKOLADY – PRZEPIS
Składniki
Spód ciasteczkowy
- 100 g herbatników kakaowych
- 30 g masła
Masa serowa
- 3 jajka rozmiar L
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g sera z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 80 g cukru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
Polewa
- 100 g białej czekolady
- 60 ml śmietanki kremówki 30%
- posypka cukrowa do dekoracji
Wykonanie
- Herbatniki zblendować na drobny piasek. Masło roztopić, dodać do herbatników i wymieszać. Tortownicę o średnicy 19 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać herbatniki i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut.
- Do miski przełożyć ser z wiaderka, dodać mascarpone oraz cukier. Zmiksować do połączenia składników. Kolejno miksując na małych obrotach stopniowo dodawać jajka, następnie wlewać śmietankę kremówkę a na koniec wsypać budyń. Miksować do połączenia składników. Masę przelać na spód ciasteczkowy.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na spód piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą, a na środkowej półce formę z sernikiem. Piec przez 75 minut, grzanie góra-dół. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Polewa: Śmietankę połączyć z czekoladą w kąpieli wodnej. Polewę wyłożyć na przestygnięty sernik. Udekorować posypką cukrową.